Nieuwsberichten 2019 van de Stichting Vrienden van Voor Anker te Hoogezand

Donderdag 31 oktober 2019 heeft Biggel mee uit Winsum de culturele avond verzorgd.

 

Biggel mee is in het voorjaar van 1999 opgericht door vier vriendinnen uit Winsum. Oorspronkelijk zong het koor voornamelijk levensliederen. Tegenwoordig is het repertoire veel breder. Onder leiding van de dirigent, tevens de pianist, studeren ze Nederlandstalige en nummers in de Groningse taal in. Van smartlappen tot luisterliedjes en liefdesliedjes.

Biggel mee is een gezellig koor met ca. 40 enthousiaste zangers en zangeressen.


Wij hebben kunnen luisteren naar een gevarieerd repertoire waarin regelmatig solo partijen werden gezongen door leden van het koor. Op een enthousiaste en humoristische wijze werden de nummers aangekondigd,

Een greep uit de gezongen nummers: Kleine jongen van André Hazes, Sophietje van Johnny Lion, Doar bluit mien eerappellaand van Ede Staal, Jongen van de Zangeres zonder Naam, De glimlach van een kind van Wily & Willeke Alberti, Als de nacht verdwijnt van Jan Smit en als slotlied werd het Grönnens Laid gezonden

 

De avond werd afgesloten met een groot applaus afgesloten.

 11 oktober 2019 bestond de Stichting Vrienden van Voor Anker 30 jaar en daar hebben we donderdag 17 oktober 2019, tijdens de culturele avond, aandacht aan besteed door een regionaal zeer bekend muzikaal duo uit te nodigen! Voor bezoekers van de culturele avonden was 17 oktober een verrassingsavond.

 

Aan het einde van het welkomstwoord, door de voorzitter, gingen de deuren van het Ankerlicht open en kwamen Lucas en Gea zingend met het nummer ‘steeds weer huil je ‘ binnen. De bezoekers reageerden met een fantastisch applaus en de toon was gezet voor de rest van de avond, veel meezingen, veel klappen, inhaken, armen omhoog & een polonaise.

 

Lucas en Gea, al meer dan 15 jaar een bekend hollandstalig duo uit Oude Pekela hebben ons een prachtige selectie van hun hits laten horen: o.a.Kristal der heimat, Rood zijn de rozen, Dorp aan de rivier, Baby don’t go, Samen met jou op een terrasje en Ik zal dansen op je bruiloft.

 

Om 21.45 uur kwam er voor de 120 bezoekers een einde aan een geweldige, enthousiaste, verrassing- en jubileumavond.

Donderdag 3 oktober 2019 heeft het Shanty & Amusementskoor Stadskanaal de culturele avond verzorgd.

 

Op 4 oktober 2006 besloten 12 mannen om een koor op te richten. Deze mannen wisten wat ze deden, allen hadden koorervaring. Al deze heren hadden een ‘Shanty ‘ verleden, maar wilden iets meer ….

Het koor wilde zingend en dollend het publiek vermaken en dat is in Voor Anker in ieder geval goed gelukt!

 

Wij hebben kunnen luisteren naar een gevarieerd repertoire met o.a.: Ik heb eerbied voor jouw grijze haren, Jouw hart is als chocolade, Rood rood zijn de rozen, Jij denkt maar dat je alles mag van mij, Medley Jordanese.

Op een enthousiaste en humoristische wijze werden de nummers aangekondigd, dit heeft gemaakt dat de 120 gasten gezellig meezongen en klapten.

 

De avond werd met een groot applaus afgesloten

 

Donderdag 19 september 2019 hebben Wim en Miranda uit Stadskanaal de culturele avond verzorgd. Miranda is geboren in Hoogezand en begon in een 4 mans formatie “The Jupiter Stars” en later zochten ze een nieuwe toetsenist. Hier komt Wim om de hoek kijken, die uit Onstwedde komt.Na diverse wisselingen zijn Wim en Miranda als echtpaar nu , een duo gaan vormen en zo zorgen ze voor veel blije gezichten.

Zij hebben voor een volle zaal van 115personen een breed genre ten gehore gebracht. O.a. Brandend zand, Ik zie een ster, Zeven regenbogen, Schat van mij, en meerdere medley’s, Rivers of Babylon en afgesloten werd met het Gronings volkslied. Het was een heel leuke avond.

Donderdagavond 5 september heeft het Piratenkoor Doekegat de culturele avond verzorgd.

 

Het Piratenkoor Doekegat komt uit Uithuizermeeden of zoals ze zelf zeggen “ut Mei”. De naam Doekegat refereert aan een diepe vaargeul in de Waddenzee. De thuishaven  is ’t Zielhoes en deze staat in  Noordpolderzijl, het kleinste getijhaventje van Europa.

 

Piratenkoor Doekegat staat onder muzikale leiding van accordeonist en arrangeur Klaas van der Woude en is gekleed in kleurrijke piratenkleding, vele kettingen, oorbellen en gekleurde vogels op de schouders.

 

Het programma wordt deze avond door één van de koorleden enthousiast in de Groninger taal aan elkaar gepraat. Tussendoor nog even de melding dat er spaigelploatjes te koop zijn, inmiddels zijn er 5 uitgebracht.

 

Vanaf het eerste nummer wordt er meegezongen, geklapt en bewogen op het ritme van de muziek. De bezoekers zijn enthousiast  over de gebrachte muziek.

We hebben kunnen luisteren naar o.a.: de Noordkaap, Doar bluit mien eerappellaand, Ik kom van Ziel , Bloody Mary, Sloop John B, m’n kleine Paloma  en er is afgesloten met het Grunnens laid.

 

Om 21.30 uur werd de avond met een daverend applaus afgesloten.

Donderdag 22 augustus 2019 heeft Peter Geurts uit Veendam de culturele avond verzorgd. Peter is als 15 jarige begonnen bij drumband Avantie. Later heeft hij de stedelijke muziekschool in Groningen bezoek om daar te leren drummen. Naast het drummen is zingen ook een grote passie van Peter en dat hebben wij vanavond mogen ervaren! Peter heeft in meerdere formaties gespeeld en met diverse artiesten gewerkt waarvan hij vanavond o.a. nummers zong.

We hebben kunnen luisteren naar een zeer gevarieerd  repertoire o.a.: Dam Dam van Jannes, Het het nog nooit zo donker west van Ede Staal, Bedankt lieve ouders van vader Abraham, Rode rozen van Jantje Koopmans en meerdere medleys.

De muziek en het enthousiasme van Peter hebben gemaakt dat er werd meegezongen, gedanst en meegeklapt. Even na 22.00 uur sloten we met elkaar een heel gezellige culturele avond af.

Donderdag 8 augustus 2019 heeft Wouter de Polkaman de culturele avond verzorgd.De Polkaman heet in het dagelijks leven Wouter Vinckers en woont in Sappemeer. Wouter is een echte liefhebber van polkamuziek uit Amerika en ouderwetse piratenhits. Hij verzamelt deze muziek, maar speelt het ook graag op feesten en partijen.Vinylsingles draaien in een eigen radioshow via een internetstation is ook een hobby van Wouter. Wouter heeft zelf ook een vinylsingle opgenomen, deze heeft de titel Roseann Polka / Old Timers Polka.  

We hebben kunnen luisteren naar een zeer gevarieerd repertoire met o.a.: “Just because” een miljoenenhit van Frankie Yankovic uit 1948, “Beerbarrel polka” , A night in May [wals] , You are my sunshine [polka] en meerdere medleys van gezellige meezingers: Daar bij de molen, hoor je het ruizen de golven. De ondersteunende orkestband is door Wouter zelf gemaakt.

 De muziek deze avond heeft gemaakt dat vele gasten, het waren er ongeveer 100, in beweging kwamen. Handen, voeten, benen, hoofden en een wandelstok bewogen op het ritme van de muziek. Prachtig om te zien! Om 21.30 uur werd de avond afgesloten met een groot applaus en een deels staande ovatie.  

Donderdag 25 juli 2019 hebben de Parkheemsterwichter uit Stadskanaal de culturele avond verzorgd. Dit koor bestaat voor het grootste deel uit leden die als vrijwilliger in verpleeghuis 'Parkheem' werken. Het koor noemt zichzelf een PUUR koor, ze laten hun stemmen klinken zonder versterking van een geluidsinstallatie. Het koor staat onder leiding van de enthousiaste accordeonist Roelof Hulshof uit Musselkanaal. In 2018 vierde het koor haar 15 jarig bestaan & het heeft inmiddels 2 Cd's uitgebracht.

Toppers zijn het, een extreem hoge buitentemperatuur (37 graden) heeft hen er niet van weerhouden om voor ons op te treden. We hebben kunnen luisteren naar en meegezongen met een zeer gevarieerd  repertoire o.a.: Zilveren draden tussen het goud, Daar bij die molen, Jou herken ik met gesloten ogen, Brandend zand, Als tranen diamanten zouden zijn, Het kleine café aan de haven, Sarie Marijs en het Grunnens Laid mocht natuurlijk niet ontbreken. De welbespraakte Roelof Hulshof is erin geslaagd om er, samen met de koorleden en de 77 bezoekers, een interactieve avond van te maken.Tegen 21.45 uur sloten we met elkaar een heel gezellige culturele avond af.

Donderdagavond 11 juli 2019  heeft duo Max & Maxime uit Klazienaveen voor bijna 100 bezoekers  bij ons in Voor Anker een feestje gebouwd . Er werd meegezongen, meegeklapt en gedanst op een gevarieerd programma o.a.: Zweven op de wind, Tanze mit mir in dem Morgen, Lieve Frans, He schat weet je dat, Foxy Foxtrot, Ramona, Bloody Mary, Rot sind die Rosen, Sierra Madre, Anita, Schön is die Jugendzeit . Als afsluiting hebben we met een grote groep de polonaise gedaan op een medley van meezingers. Het laatste lied was

Dit is het einde, dat doet de deur dicht.

Na de afsluitende woorden en een groot applaus voor het duo konden we met elkaar terugzien op een hele gezellige avond.

Donderdagavond 20 juni 2019 hebben we ons jaarlijkse zomeravondconcert gehouden. Het koelde eind van de middag opeens behoorlijk af, waardoor we verwachtten dat we het concert binnen moesten laten houden.
Echter tegen 18.30 uur brak de zon door, de wind zwakte af en konden we alsnog naar buiten. In de tuin van Voor Anker hebben we met ruim 80 bezoekers genoten van de mooie klanken van New Rhytm and Brass uit Hoogezand- Sappemeer. Na de pauze kregen een paar bezoekers het wat koud, maar we hebben ze kunnen verwarmen met onze fleecedekens.
Tegen 21.15 uur sloten we staande met het Gronings volkslied het prachtige tuinconcert af. Ervoor hebben we onder andere kunnen luisteren naar: Tico Tico, Elvira Madigan, Mexican Trumpet, Santiago, St. Lois Blues Mars, Sweet Caroline, Die Burgwacher, Musik ist Trumpf.

Donderdagavond  13 juni 2019  heeft  Operettevereniging Pro Burletta   voor ruim 90 bezoekers de try-out van hun aanstaande jubileumconcert  opgevoerd. Pro Burletta bestaat dit jaar 60 jaar en ze hebben ons  deze avond in hun prachtige kleding mee op reis genomen door 60 jaar Pro  Burletta. We hebben genoten van vele bekende en onbekende melodieën uit verschillende operettes en musicals zoals Niemand liebt dich so wir ich, Mach mich glückig (Strauss), Kennst du die Liebe, Frühlingsluft, Dunkelrote Rosen, Serenade, Ich mach noch einmal verliebt sein, Der Zigeuner Baron en daarnaast hebben we nog een reis gemaakt langs Wenen, Madrid en Boedapest. 

Het geheel stond onder leiding van Martijn Jager en de solisten waren: Gineke Damsma en Hans Kranenburg en Henk Raspe.

Na de afsluitende woorden en een groot applaus kon ieder terugzien op een hele fijne avond.

Donderdagavond  6 juni 2019   heeft Dameskoor Opwierde II uit Appingedam o.l.v. Roy Mckaren  voor ruim 90 bezoekers onze culturele avond verzorgd.

De opkomst van het koor ging gepaard met achtergrondmuziek en een fluitje en handgeklap  en dat gaf al de verwachting,  dat het een gezellige avond zou worden en dit is ruimschoots gelukt.

We hebben kunnen luisteren naar en meegezongen met een gevarieerd repertoire o.a.: Duizend mijlen, Termuntenziel, Bye bye love, Laat de zon in je hart voor iedereen, Mother how are you today?, Hoog in het noorden waait een gure wind, Bad moon rising, De Vredesduif, I have a dream, Leef, Streven naar het geluk, Rivers of Babylon.

Na de afsluitende woorden hebben we nog met elkaar het Gronings volkslied gezongen en ging ieder goed gehumeurd huiswaarts.

Donderdagavond 16 mei 2019 heeft “Tetje van Toen” uit Dokkum in

Voor Anker opgetreden. 

Na een optreden in 2017 werd het voor plm 95 aanwezigen een prettig en gezellig weerzien. 

Tetje van Toen bracht ons in een aangenaam tempo met haar zang, verhalen,  gedichten en beelden (o.a. van oud Hoogezand-Sappemeer) terug naar vroegere tijden. Het geheel werd gelardeerd met heerlijke meezing liedjes.

Titels als: Heb je even voor mij, Ome Jan, Het Dorp, de Mosselman,

Koffie koffie, Huilen is voor jou te laat, Brandend zand, de Woonboot en vele anderen en een aantal medley’s werden dan ook volop door het publiek meegezongen.

Na afsluitende woorden ging een ieder voldaan huiswaarts. 

Donderdagavond 2 mei 2019 was accordeonorkest Neptunus uit Delfzijl

te gast in Voor Anker.  

Voor plm. 95 toeschouwers werd het een zeer gezellige avond vol mooie accordeon klanken, die op prachtige wijze ten gehore werden gebracht door Neptunus o.l.v. dirigent/muziekdocent Henk Puister. 

Op de website van Neptunus staat vermeld dat ook meezingers op het programma staan. Wel, daar werd ruimschoots gehoor aan gegeven. Tijdens een potpourri “Op een mooie Pinksterdag”, een medley van Ede Staal, Tulpen uit Amsterdam, aan de Amsterdamse grachten, Ik hou van Holland, de Zuiderzee ballade, Rats, kuch en bonen, het Kleine café aan de haven en andere titels werd volop meegezongen.

Zo goed, dat de dirigent voorstelde om het koor mee te nemen. Maar dat hebben we uiteraard tegen kunnen houden.Ook werd gezamenlijk het “Lang zal hij leven” gezongen voor een jarige bewoner. 

Na de afsluiting van de avond en het gezamenlijk gezongen Groninger volkslied ging een ieder tevreden huiswaarts.   

Donderdagavond 18 april 2019 heeft Shantykoor Opwierde II uit Appingedam o.l.v. Sim Noordhof een gevarieerd en enthousiast optreden gegeven.

De zaal zat bijna helemaal vol (115 bezoekers) en er werd uit volle borst

meegezongen op onder andere: Down by the dockyard wall, Termuntenziel, Aloha oe, Lichtjes van Delfzijl, Stoef langs de diek, Hawaï oe song, Sierra madre,

Bora Bora, Amazing waddenzee ,  Een Duitstalige potpourri , West Zuidwest Ameland en een zeemansliederen medley.

Tegen 21.45 uur sloten we met elkaar deze prachtige culturele avond af met het zingen van het Gronings volkslied.

Zondagmiddag 7 april 2019  heeft Ensemble Rosen für dich, bestaande uit Albert Kamphuis, (tenor), Corin Tholen (sopraan) en Martijn Jager (piano) gedurende 1,5 uur een prachtig voorjaarsconcert in Voor Anker gegeven.

Het thema was van Wenen tot Broadway.  Het was een muzikale, theatrale show met repertoire uit bekende operettes, opera’s, musicals en meer van o.a. componisten als Gershwin, Stolz, Kálman, Mozart. Strauss, Puccini en Dvorák.

Zelfs Groningstalige liederen ontbraken niet.

De 76 bezoekers luisterden ademloos naar de mooie klanken of neurieden zachtjes mee.

Donderdagavond 4 april 2019  heeft het geplande koor op het laatste moment  wegens ziekte moeten afzeggen . Gelukkig was zanger Peter Geurts bereid om

onze culturele avond te verzorgen. Voor 85 bezoekers heeft hij zonder dat hij zich kon voorbereiden een erg geslaagd optreden gegeven.

Er werd meegezongen en gedanst op o.a. onderstaande liedjes:

Als het voorjaar komt, Dan gaan de lichtjes aan, Jij denkt dat je alles mag van mij, Rood zijn de rozen, Huilen is voor jou te laat, Engelbewaarder, Medley van Amsterdamse liedjes, Ik ben een zwerver en liedjes van Ede Staal en als slot een zelfgeschreven afscheidslied.

Door middel van een groot applaus voor Peter Geurts kunnen we terugzien op weer een erg gezellige culturele avond.

 

Donderdagavond 21 maart 2019  heeft Jan Haayer onze culturele avond verzorgd. Hij heeft 8 jaar deel uitgemaakt van Duo Wijsheid.

We hebben onder andere kunnen luisteren en meegezongen met:

Ranja met een rietje, Liebeskummer lohnt sich nicht, Hello Mary Lou, Tanze mit mir in dem Morgen, Una Paloma blanca, Voor Sonja doe ik alles, I wanna go home, Jungen komm bald wieder, Viva Espana, medley van oude schoolliedjes,

medley van liedjes uit de oude doos en we hebben samen nog de canon gezongen van De uil zat in de olmen.

Door de mooie achtergrond verhalen en het afwisselend repertoire was het weer een geslaagde avond.

Woensdag 6 maart en donderdag 7 maart 2019 hebben we onze donateuravonden gehouden. Onder het genot van een kopje koffie/thee met een taartje en een bonbons en een drankje met een lekker hapje hebben we onze blijk van waardering naar onze donateurs/sponsoren geuit.

Mede door hun jaarlijkse bijdrage kunnen we elke 14 dagen in Voor Anker een culturele avond organiseren.

Toneelvereniging ’t Centrum uit Musselkanaal heeft beide avonden de hilarische komedie “Een lot uit de loterij” opgevoerd.

In totaal hebben we ongeveer 180 bezoekers mogen verwelkomen en we hoorden dat ze erg genoten hebben. We kunnen terugzien op twee geweldige avonden.

Donderdagavond 21 februari 2019  heeft Amusementskoor Aig`n Wies uit Roodeschool voor ruim 90 bezoekers bij ons in Voor Anker een feestje gebouwd . We hebben o.a. mee kunnen zingen met: Het leven is goed op het Groninger land, De roos, Jij moet gaan,  jij moet gaan, De postkoets, Heb je even voor mij, Medley van zeemansliederen, Lindebaum van Schubert,

Blauwe korenbloemen, Medley van liefdesliedjes. Na de afsluitende woorden hebben we met elkaar nog het Gronings volkslied  gezongen en tot slot Droomland. We hebben weer met elkaar genoten vanavond.

Donderdagavond 7 februari 2019  heeft internationale dansgroep Hai la joc

uit Groningen voor ongeveer 60 bezoekers een prachtig optreden gegeven.

De dansgroep bestaat dit jaar 40 jaar.

Ze hebben ons in de daarbij behorende schitterende kostuums o.a.  meegenomen naar dansen van Nederland, Bulgarije, Hongarije , Armenië, Turkije en Mexico.

Hai la joc  is Roemeens voor: Kom met ons dansen en dat mochten wij dan ook zittend doen met de zelfgemaakte strak opgerolde kranten in plastic en daarmee de bewegingen mochten doen die ze ons aangeleerd hadden.

Hai la joc heeft een afwisselend intensief programma gepresenteerd waarbij lepels het ritme ondersteunden, waar snelle stamp en klapfiguren voorbij kwamen, waar blauwe linten op de dansvloer cirkelden.

We waren onder de indruk van hun uithoudingsvermogen tijdens het dansen.

Even na 21.30 uur sloot Hai la joc de avond af met rinkelende dopjes gebonden om hun rubber laarzen en ontvingen ze van de bezoekers een daverend applaus.

Donderdagavond 24 januari 2019 was het Shanty- en Amusementskoor

’t Kompas naar Voor Anker gekomen voor een optreden.

Na vier afgelaste voorstellingen (i.v.m. het Noro-virus) kon er gelukkig weer

een optreden worden gehouden volgens het reguliere programma.  

Door het talrijk aanwezige publiek (plm 90) werden liedjes als: Hoe je heette dat ben ik vergeten, Termunterziel, Vrij zijn als een vogel, Laat maar lekker gaan, Vrouger, Bora Bora (op verzoek), een potpourri van bekende oud-hollandse liedjes, e.a. enthousiast en uitbundig  meegezongen. 

Na gezamenlijk het Gronings volkslied te hebben gezongen en afsluitende woorden ging een ieder voldaan huiswaarts. Voor de mensen van buitenaf was het, bij een temperatuur van plm min 8, een koude thuisreis.

Voor een activiteitenoverzicht uit eerdere jaren kunt u hieronder klikken op een jaartal. U kunt daar een kort verslag en de foto's bekijken van de activiteiten. Veel kijk en leesplezier !

2018  2017  2016